Her til vinter har vi besluttet at have et fugleforløb. Vi startede med at rykke vores udendørsbænke tættere på vores vinduer i fællesrummet og så lavede vi en observationsplads i vindueskarmen.
Vi printede billeder af de fugle vi regnede med at kunne observere, dvs. solsort, musvit, skovskade, dompap, blåmejse, rødhals og gråspurv. Vi lavede QR koder ( ret nemt at lave på QRHacker appen, med link til fuglestemmer.dk), som vi hængte op på væggen. Vi hængte to kikkerter op som børnene frit kan bruge og så var det ellers bare med selv at være begejstret hver gang vi så en fugl sammen med børnene.
I de tre (næsten fire) uger forløbet har varet har vi i hver uge været på tur. Vi har været på tur, hvor vi lyttede efter fugle, var der overhovedet nogen? Vi kiggede i kikkert efter fugle på turen, også hjemmelavede kikkerter, hvor børnene havde limet forskellige knapper på, der kunne alt fra at zoom'e, tage billeder og til at lave snoller:).
Vi kiggeder efter hvor fuglene boede(fuglereder) og da vi kom hjem havde vi fuglereder (fundet på tidligere ture) vi kunne kigge nærmere på. På en af turene i skoven lavede vi også vores egen rede ud af grene og legede vi var unger der skreg på mad, som moderen/faderen fløj ud og fandt.
Vi har hver dag lagt nyt brød/fuglefodder ud på bænkene og snakket om at det her i vintertid er svært for fuglene selv at finde mad.
Vi har også snakket om at der findes forskellige størrelses fugle, små/mellem/store og at der er rovfugle der spiser de små fugle.
Da vi ofte finde fjer og andre dele fra dyr på vores ture i skoven, har vi et lille lager af disse ting som vi tager frem og kigger på. Vi snakker om at der forskellige slags fjer, bryst, hale og vinge fjer. Vi snakker om hvordan fuglene spiser og fanger deres mad. Om hvordan ungerne kommer ud af ægget og får mad fra deres mor. Vi kigger i fagbøger, hvor der også er QR koder om alle de forskellige fugle der er.
Vi har sunget "Hør den lille stær" og " jeg ved en lærkerede" sammen med børnene.
Vi har leget "alle mine fugle kom hjem", lidt ligesom legen "alle mine kyllinger kom hjem, bare med små fugle (som børnene selv kunne vælge) og rovfugle istedet for ræven og kyllinger.
Vi har også leget en ugleleg:
Der laves en cirkel på gulvet/jorden. Den voksne er ugle og står i cirkelen. Alle børnene er insekter, mus eller småfugle. Uglen siger: ”Det er morgen - vågn op!", hvorpå den lukker øjnene. Nu bevæger alle børnene sig rundt som deres dyr. Når uglen åbner øjnene og siger: 'Det er nat – vær stille!", skal alle straks stå helt musestille. Nu går uglen på jagt og fanger alle de børn, som griner eller bevæger sig, og tager dem med hjem til reden. Disse børn er nu ugleunger, som hjælper med at gå på jagt næste gang. Uglen og ugleungerne skal være helt stille under jagten. På sigt udskiftes den voksne med et barn, så børnene prøver at styre legen.
Find evt. flere lege her.
Derudover har vi haft masser af fugletegninger som børnene kunne farvelægge i hele forløbet.
Jeg kan roligt sige at forløbet har været en succes og at alle børnene kan genkende en rødhals/rødkælk.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar