onsdag den 27. september 2017

Bål og tilberedningsteknikker

Tilberedningsteknikker:

Der er mange forskellige tilberedningteknikker at vælge imellem når I skal lave mad over bål. det kan være en god ide at variere teknikkerne udfra det forløb som bålmaden skal indgå i. F.eks. kan sydegruben(el.jordovn) anvendes i et forløb om vikingetiden eller i et forløb om andre kulturer.
Herunder følger eksempler på forskellige tilberedningsteknikker og beskrivelser af enkelte af dem:


  • Avis
  • Bålkomfur
  • Grydeovn ( se evt. blogafsnit om bål og bålmad)
  • Indbygningsovn
  • Plankning
  • Røgning
  • Saltdej
  • Stegning
  • Trangia
  • Sydegrube
Avis (tilberedning i våde varer):
Det er muligt at tilberede fisk i avispapir. Imellem fiske og avisen pakkes bagepapir. Avis er et miljøvenligt alternativ til sølvpapir. Vent til der kun er gløder i bålet og læg så pakkerne på gløderne. Det kan være nødvendigt at holde pakkerne fugtige undervejs.

Grydeovn:
Grydeovn er et alternativ til at den klassiske køkkenovn, når I skal bage boller, kager, tærter eller anden bagværk. Anvend en gammel støbejernsgryde, fyld sand i bunden mellem 4-10cm - placere bagværket på en tærteform med en mindre diameter end gryden. Hvis I bruger bagepapir i tærteformen er det vigtigt, at det ikke stikker udenfor formen, da der så vil gå ild i det. Husk at varme gryden op i gløderne inden du kommer bagværket i.

Plankning:
Man kan planke både fisk og kød. Du planker ved at sætte eks. fisk fast på en kævle med små snittede træpløkker. Det kræver en frisk flækket kævle, der ikke bliver beskidt. Lav huller til pløkkerne i kævlen inden fisken sættes fast. Anbring kævlen med fisk tæt på bålet så fisken ikke bliver branket. Anvend evt. en stor sten der kan anvendes som reflektor. Kævlen og stenen placeres så på hver sin side af et lille glødebål.

Saltdej:
Saltdej er et godt alternativ til sølvpapir både i det søde og salte køkken. Udhul eks. et æble og fyld det med brunt farin, kanel og havregryn og pak æblerne ind i saltdej og læg dem ind i bålet. Saltdejsopskrift: 1 del mel (eks. 1000g) og ½ del groft salt (eks. 500g) samles med lidt vand.
Lav pakkerne lige inde de skal i bålet ellers risikere I at pakkerne ikke holder tær.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar